Transcendental Meditation

Belgium: Learn Transcendental Meditation (TM)

Belgium Transcendental Meditation teachers and TM teaching centers

National websites:

Hoe leer ik Transcendente Meditatie?

De unieke formule van TM, die in de oudheid gekend was maar doorheen de tijd verloren is gegaan, maakt deze techniek moeiteloos en aangenaam om te doen, en daarom geeft het ook onmiddellijk resultaten. (zie wat bedoelen we met “onmiddelijke resultaten”) Er is geen lange periode van oefening voor nodig omdat het gewoon gebruik maakt van een volledig instinctief proces dat de geest al kent. De geest is al genetisch geprogrammeerd om te transcenderen, we moeten alleen dit programma leren activeren. Daarna is twee keer twintig minuten per dag beoefening voldoende om de effecten te creëren die op deze site beschreven zijn.

Persoonlijke begeleiding noodzakelijk

Iedereen is anders, uniek, en het natuurlijke proces van deze meditatie is dan ook anders voor iedereen. Dit is waarom de persoonlijke begeleiding van een getrainde Transcendente Meditatie leraar noodzakelijk is. Alleen als het perfect correct, op een gepersonaliseerde manier onderwezen kan worden zal proces van meditatie volledig natuurlijk te gaan, en alleen dan komen de echte effecten, want de ervaring van transcenderen kan alleen op een natuurlijke manier bereikt worden.

De Transcendente Meditatie cursus bestaat uit 3 delen

  1. Introductielezing: Een overzicht van de lange termijn effecten van TM beoefening. U kan uw lokale TM leraar ontmoeten en al uw vragen beantwoord krijgen. (Gratis/vrijblijvend, ong. 2u)
  2. Het aanleren van de techniek: persoonlijke instructie (1u) plus 3 opvolgsessies op 3 opeenvolgende dagen na de instructie, plus extra opvolgsessie na ong. 2 weken in (telkens 2,5u) Als deel van het aanleren krijgt u een levenslange garantie om de cursus later gratis opnieuw te volgen als opfrissing. 390,-€.
  3. Verdiepen van ervaring en kennis: Opvolgprogramma van 6 maand met persoonlijke opvolgsessies, groepsmeditaties en gevorderde kennislezingen. 1-2 opvolgsessies per maand, afhankelijk van uw verlangen en noodzaak. Als deel van dit opvolgprogramma is ook een meditatieweekend inbegrepen (excl. verblijfskosten). 95,-€ per maand.*
  4. Verdere opvolging (optioneel): Als u eenmaal de TM cursus heeft afgerond kan u zo lang als u wilt gebruik blijven maken van het opvolgprogramma (persoonlijke sessies, groepsmeditaties, gevorderde kennislezingen en andere bijeenkomsten) voor slechts 95,-€ per jaar.

Betaling van stap 2 en 3 kan per eenmalige betaling (10% korting, met kredietkaart, per overschrijving of cash) of maandelijks zoals hierboven beschreven (kredietkaart).

In bepaalde gevallen zijn kortingen of finaniciële ondersteuning mogelijk. U kan dit bespreken met uw lokale TM leraar.

Veelgestelde Vragen rond de Transcendente Meditatie Techniek

Hangen de resultaten niet af van succesvolle beoefening? Wat als ik er niet in slaag om succesvol te mediteren?

Uiteraard hangen de resultaten af van succesvolle beoefening van de Transcendente Meditatietechniek. Maar “succesvol” betekent hier “regelmatig”.

In termen van succesvol mediteren is de regel bij Transcendente Meditatie simpel: Iedereen die kan denken kan TM beoefenen, omdat het proces van Transcendente Meditatie even natuurlijk is als het proces van denken.

Over de jaren heen is het idee gegroeid dat meditatie moeilijk is om correct te beoefenen, dat niet iedereen kan verwachten om succesvol te zijn. Dit had echter volledig te maken met het misverstand dat gegroeid was rond meditatie, dat het een vorm van concentratie vereist, een vorm van de geest forceren om tot stilte te komen. Concentratie is moeilijk, meestal onaangenaam, en vraagt veel discipline.

Transcendente Meditatie heeft hier absoluut niets mee te maken. De twee belangrijkste woorden om de TM techniek te beschrijven zijn “eenvoudig” en “natuurlijk”. Daarom kunnen zelfs kinderen met ADHD, die zelfs moeite zouden hebben om gewoon 5 minuten met de ogen gesloten stil te zitten, de TM techniek gemakkelijke en succesvol beoefenen. Ook mensen die zeer angstig, onrustig of gestresseerd zijn, vinden het niet alleen gemakkelijk, maar zelfs zeer aangenaam, omdat de toestand van innerlijke rust tijdens de TM beoefening zo’n groot contrast vormt met hun dagelijkse levensstijl.

Goed om te weten: Bij alle resultaten van de wetenschappelijke onderzoeken die u op de site vindt, neemt men steeds de gemiddelde waarden van een grote groep alledaagse mensen, zoals u en ik. Sommige mensen zullen het iets beter doen, anderen minder goed, maar de gemiddelde waarden geven het meest betrouwbaar beeld van wat u kan verwachten voor uzelf. Daarom wordt er op deze site ook veel meer aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek dan aan allerlei persoonlijke getuigenissen van succes, waar men meestal alleen de beste resultaten gaat voorstellen.

Moet ik mijn levensstijl aanpassen om Transcendente Meditatie te leren?

Neen, absoluut niet.

Transcendente Meditatie is een doe-het-zelf techniek, en vereist absoluut geen veranderingen van levensstijl, geloof of eenderwelke andere aard.

Dit wil niet zeggen dat er geen veranderingen kunnen gebeuren. Mensen die TM beoefenen gaan meestal volledig spontaan minder roken, minder zwaar drinken, beter slapen, gezonder eten, en betere relaties hebben met hun famillie en vrienden. Maar deze veranderingen gebeuren volledig natuurlijk, van binnen uit.

Wij zijn er ons van bewust dat er nogal wat geruchten de ronde gedaan hebben over de persoon van Maharishi of zijn organisatie, of dat mensen vrezen dat ze door TM te leren stiekem in een organisatie terechtkomen die hun zal vereisen om hun levensstijl te veranderen. Onlangs was er ondermeer een artikel in enkele kranten waar de TM organisatie als een sekte werd afgestempeld. Hier is ons antwoord daarop.

Dit zijn geruchten zonder basis. Dit is ook waarom meer en meer regeringen of regeringsinstellingen de Transcendente Meditatietechniek ondersteunen, omdat er niet alleen is aangetoond dat de Transcendente Meditatie techniek (of de organisatie die het onderwijst) onschadelijk is, maar eerder het tegenovergestelde, dat het vele positieve effecten geeft voor diegenen die het beoefenen.

Als deze techniek zo goed werkt, en jullie echt een betere wereld willen creëren, waarom geven jullie de techniek dan niet gewoon gratis weg?

De TM organisatie heeft 30 jaar lang geprobeerd om de techniek zo goed als gratis weg te geven, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat dit gewoon niet werkt.

De TM techniek werkt, bij iedereen, op één voorwaarde, dat hij juist wordt aangeleerd. Dat vereist een organisatie, een infrastructuur voor het onderricht, lonen die moeten betaald worden enz. Zelfs een vzw heeft onkosten die moeten betaald worden.

Het juist aanleren van TM vereist persoonlijke instructie en opvolging van een professioneel opgeleide TM leraar. TM is een natuurlijke techniek maar ‘natuurlijk’ betekent iets anders voor iedereen. De TM techniek maakt gebruik van een instinctief verlangen van de geest om thuis te komen, om te transcenderen, een verlangen dat bij iedereen aanwezig is. Maar toch heeft iedereen zijn unieke persoonlijkheid, en unieke geestestoestand vanwaar dit proces moet beginnen. De TM leraar moet met iedereen individueel samenzitten, zodat hij de student vanuit zijn persoonlijke toestand kan begeleiden naar de ervaring van transcenderen, en de techniek correct kan overbrengen.

Als men het eenmaal geleerd heeft zal iedereen verschillende ervaringen hebben met de techniek. Ervaringen tijdens TM beoefening zijn afhankelijk van de toestand van het zenuwstelsel en die is voor iedereen verschillend. Ondanks het feit dat TM een doe-het-zelf techniek is, is het belangrijk dat er toch iemand is om af en toe die ervaringen te begeleiden en op persoonlijke vragen te kunnen antwoorden.

Dit vereist een zeer intensieve training. TM is geen meditatietechniek waar je twee pagina’s op het internet leest en je jezelf dan een TM leraar kan noemen. Als het zo eenvoudig was zou de TM organisatie deze pagina’s zelf wel op het internet hebben gezet. Het zou een een veel efficiëntere manier zijn om snel een betere wereld tot scheppen. In feite, als het zo eenvoudig was zou de ervaring van transcenderen nooit zijn verloren gegaan, en zou de wereld er ook veel beter aan toe zijn.

Maar het is niet zo eenvoudig. Een TM leraar krijgt duizenden uren training om in staat te zijn iemand het juiste onderricht te geven en nadien voor de juiste begeleiding te zorgen. Het is omdat de training om deze techniek correct door te geven verloren is gegaan dat mensen meditatie verkeerd begonnen te interpreteren als een manier om de geest onder controle te houden.

Een TM cursus bestaat uit 7 stappen in 4 opeenvolgende dagen, ongeveer 10 uur in totaal. Daarna is er een opvolg programma met geregelde bijeenkomsten (om de 2 weken tot om de maand gedurende de eerste 6 maand, een weekend cursus, en levenslang recht om aan de maandelijkse groepsbijeenkomsten deel te nemen of persoonlijke opvolging te krijgen, indien nodig. Mensen die de TM cursus eenmaal gevolgd hebben kunnen ook de rest van hun leven gratis deelnemen aan een opfrissingscursus. Al deze stappen zijn nodig om de correcte beoefening van de TM techniek te verzekeren, levenslang. Om de kosten van deze stappen te dekken wordt er een éénmalige bijdrage gevraagd.

De voordelen die men natuurlijk krijgt als men juist leert transcenderen kan men met geen geld ter wereld kopen: geluk, gezondheid, succes, creativiteit, zelfzekerheid, betere relaties enz. De meerderheid van mensen die de TM techniek leren en regelmatig blijven beoefenen vinden dan ook dat het de beste investering is die ze in hun leven hebben gedaan.

De vraag zou dus niet moeten zijn waarom er om TM te leren moet betaald worden, maar eerder waarom deze kost niet door de ziekenfondsen wordt terugbetaald.

We hebben hier iets waarvan bewezen is dat het een veel effectievere methode is voor echte gezondheidszorg (= zorgen dat we gezond blijven) dan eender welke methode ooit onderzocht, bevestigd door meer wetenschappelijk onderzoek van de hoogste kwaliteit dan eender welke andere methode ooit onderzocht. En toch stromen er elk jaar miljarden euro’s van de belastingbetaler naar de bankrekeningen van de farmaceutische industrie ( die wel op winst gericht zijn) waarvan de medicijnen meestal enkel de symptomen kunnen onderdrukken, in plaats van echt te genezen. Op dit moment gaat echt genezen zelfs tegen het business model van de farmaceutische industrie in, want ze halen hun grootste winsten juist uit hun levenslange klanten met chronische stress-gerelateerde ziekten (depressie, angst, slapeloosheid, hoge bloeddruk en vele anderen). Het zijn precies deze problemen waar TM bewezen heeft heel succesvol te zijn.

Zou het kunnen dat TM niet wordt ondersteund door de “het systeem” net omdat het de mogelijkheid heeft het huidige business model van de gezondheidsindustrie grondig te verstoren?

Als kleine VZW kan de TM organisatie niet op tegen de machtige lobby van de farmaceutische bedrijven, maar met voldoende ondersteuning van de bevolking kan dit wel. De David Lynch Foundation heeft onlangs een online petitie opgestart in Vlaanderen om TM terugbetaald te krijgen. De petitie is nu al zeer succesvol, heeft nog meer ondersteuning nodig om het grote verschil te maken. Met 15.000 handtekeningen krijgen we dit voor het parlement. De petitie ondersteunen is zeer eenvoudig, gewoon naam en email adress invullen, (uw emailgegevens blijven privaat) Ondersteun deze petitie, en stuur ze liefst ook door naar anderen.

Hoe betrouwbaar is het wetenschappelijk onderzoek rond TM?

Het onderzoek rond TM toont niet alleen uitzonderlijke resultaten, het heeft ook een uitzonderlijk hoge graad van betrouwbaarheid.

Er is een gezegde dat spectaculaire beweringen ook spectaculair bewijsmateriaal vereisen. Spectaculaire beweringen zijn er zeker voldoende op deze site. Voor heel wat gebieden van mentale en fysieke gezondheid toont onderzoek zelfs aan dat de ervaring van transcenderen wel eens de meest effectieve remedie ooit onderzocht zou kunnen zijn. Maar hoe uitzonderlijk is het bewijsmateriaal? Het doel van wetenschappelijk onderzoek is om een zekere graad van betrouwbaarheid te geven aan iets dat beweerd wordt. Hoeveel betrouwbaarheid het onderzoek kan geven zal echter afhangen van de kwaliteit van het onderzoek zelf. Als men wil kan men immers alles bewijzen. Is het onderzoek zelf betrouwbaar?

Welnu, het onderzoek rond de Transcendente Meditatie techniek toont niet alleen uitzonderlijke resultaten, maar het scoort ook uitzonderlijk hoog op de 4 belangrijke criteria die kwaliteit en betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek bepalen: onafhankelijke replicatie, kwaliteits standaard van het onderzoek, kans op toeval, en publicatie door wetenschappelijke tijdschriften.

1. Onafhankelijke replicatie

Als één universiteit of onderzoeks instelling een bepaald resultaat vindt, dan kan men met vrij hoge zekerheid zeggen dat dit resultaat betrouwbaar is. Als hetzelfde resultaat echter bevestigd wordt door 15 verschillende universiteiten, die allemaal volledig onafhankelijk van elkaar werken, dan kan men met veel meer zekerheid zeggen dat het resultaat universeel betrouwbaar is, en dat het zal werken onafhankelijk van culturele achtergrond.

Met 600 onderzoeken zou Transcendente Meditatie wel eens één van de meest onderzochte fenomenen in de geschiedenis van de wetenschap kunnen zijn.

In het totaal zijn er gedurende de laatste 40 jaar meer dan 600 onderzoeken uitgevoerd aan meer dan 200 verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen in 35 landen rond de wereld die de effecten van de Transcendente Meditatie techniek bevestigen op alle gebieden van het leven. Daarmee zou Transcendente Meditatie wel eens één van de meest onderzochte fenomenen in de hele geschiedenis van de wetenschap kunnen zijn. De reden waarom er zo veel onderzoek is, is omdat deze techniek een holistisch effect heeft. Het beïnvloedt zo veel verschillende gebieden van het leven tegelijkertijd, dat er telkens wel een nieuw onderwerp voor onderzoek kan gevonden worden. Ook zijn heel veel van de voordelen in vele gevallen niet één of twee keer maar tientallen keren bevestigd door allemaal onafhankelijke onderzoeks instellingen. Voor elk van de onderwerpen waar men het effect van TM onderzocht heeft kunt u de verschillende studies die er gebeurd zijn vinden. (voorlopig staan er nog maar een honderdtal onderzoeken online op deze site, er komen er echter elke dag nieuwe bij.)

Wetenschappelijk onderzoek geeft meer betrouwbaarheid aan een resultaat omdat men gaat spreken over gemiddelden. Verschillende mensen hebben altijd verschillende resultaten, sommige zullen betere resultaten hebben dan anderen. Betere en minder goede resultaten worden door een onderzoek echter samengebracht tot een gemiddeld resultaat, wat een veel realistischer beeld gaat geven over het effect dat men kan verwachten dan wanneer men alleen de beste resultaten toont.

Maar bij het Transcendente Meditatie onderzoek gaan we in heel wat gevallen zelfs de resultaten kunnen voorstellen door middel van meta-analyses van verschillende studies. Meta-analyses berekenen de effectgrootte van elke individuele studie en maken hiervan een gemiddelde. Het zijn dus gemiddelden van gemiddelden. Ze geven dus een resultaat dat nog veel betrouwbaarder is. Meta-analyses zijn ondermeer uitgevoerd voor het effect van TM op bloeddruk, angst, tabak-, alcohol-, en drugsverslavingen, en zelf-actualisatie.

2. Kans op toeval (p-waarde)

De kans op toeval is een statistische berekening die aangeeft hoe groot de kans is dat een bepaald resultaat is bekomen per toeval, en niet door de oorzaak die men onderzoekt. Voor een wetenschapper is de kans op toeval van een resultaat over het algemeen minstens even belangrijk, zoniet belangrijker, dan het bekomen resultaat zelf. De consensus is dat men pas mag spreken van een significant resultaat als de kans op toeval kleiner is dan 5 op 100. Dit wordt meestal aangegeven door p<.05. (p staat voor het engelse probability) Dit komt op hetzelfde neer als zeggen dat men 95% zeker is dat het resultaat wel degelijk bekomen is door de oorzaak die men heeft voorgesteld. Hoe kleiner de p waarde, hoe groter de zekerheid, dus p<.01 is een beter resultaat dan p<.05 en p<.001 is een beter resultaat dan p<.01.

De kans op toeval wordt kleiner als het resultaat groter (meer uitzonderlijk) is en meer consistent is over verschillende experimenten.

Een simpel voorbeeld kan dit verduidelijken. Stel dat een farmaceutisch bedrijf een nieuwe pil creëert waarvan ze beweren dat het mensen gelukkiger maakt. Ze geven die pil aan één persoon, meten de dag voor hij de pil neemt en de dag erna, en merken dat de persoon zich gelukkiger voelt. Kan het bedrijf dan zeggen “Joepie, het werkt. Laat ons een paar miliard gaan verdienen”? Neen, natuurlijk niet, want het effect kon toeval zijn. Stel dat de proefpersoon die dag dat hij de pil nam net een promotie kreeg op het werk, of verliefd werd op iemand. Maar stel nu dat die persoon na het nemen van de pil zich gelukkiger voelde dan ooit tevoren (groter effect) en dat die persoon zich continue gelukkiger voelt over een lange periode dat hij de pil neemt, bijvoorbeeld een maand lang. Dan gaat de kans op toeval drastisch naar beneden. De kans dat het wel degelijk de pil is die het effect creëert wordt veel groter. En stel nu dat 100 mensen de pil nemen en ze voelen zich allemaal gelukkiger dan ooit tevoren? Dan wordt de kans op toeval wel echt klein.

p-waardes bij TM onderzoek zijn vaak uitzonderlijk klein, wat een uitzonderlijk effect aantoont met een hoge consistentie.

Probability of de p waarde van het onderzoek is erg belangrijk als het op onderzoek rond Transcendente Meditatie aankomt, omdat de p- waarden heel vaak uitzonderlijk klein zijn, soms tot 500 keer kleiner dan de norm. (p<.0001 tegenover p<.05) Dit kan zijn omdat er een uitzonderlijk groot effect is (een sterke verbetering) of dat het effect zeer consistent is over een grote groep mensen, of de twee tezamen. Men kan met andere woorden met een heel hoge graad van betrouwbaarheid stellen dat Transcendente Meditatie een zeer significante verbetering kan teweeg brengen.

3. Publicatie door een wetenschappelijk tijdschrift

Wetenschappelijke vaktijdschriften spelen een zeer belangrijke rol in de wetenschap. Zij handelen als een soort filter om de wetenschap te beschermen tegen onderzoeken van lagere kwaliteit. Een onderzoek wordt over het algemeen pas serieus genomen door de wetenschap als het gepubliceerd wordt in zulk een vaktijdschrift.

Vooraleer een tijdschrift een onderzoek aanvaardt voor publicatie gaat het onderzoek door een proces van “peer reviewing”. Het wordt zorgvuldig nagekeken door andere experten in dezelfde branche die dan hun mening geven of het onderzoek aan alle standaarden van de wetenschap voldoet. Hoe prestigieuzer het tijdschrift, hoe zorgvuldiger dit proces gebeurt, gezien zij hun reputatie linken aan wat ze publiceren. Alleen als het onderzoek als kwalitatief hoogstaand aanvaard wordt, wordt het gepubliceerd.

TM onderzoek is verschenen in meer dan 350 publicaties door vaktijdschriften.

Onderzoek rond de Transcendente Meditatie techniek is gepubliceerd in meer dan 350 verschillende publicaties door meer dan 160 verschillende vaktijdschriften rondom de wereld, inclusief zowat alle meest prestigieuze tijdschriften. Dit is een uitzonderlijk hoog aantal publicaties rond één onderwerp.

Sommige van de 600 studies die niet gepubliceerd zijn door de vaktijdschriften, zijn echter wel gepubliceerd in een aparte uitgave: Scientific Research on Maharishi’s Transcendental Meditation and TM Sidhi Program: Collected Papers, zodat ze toch beschikbaar zijn en een zekere graad van betrouwbaarheid hebben.

4. Hoge kwaliteit van onderzoek

De bedoeling van onderzoek is om een objectief resultaat te krijgen, maar niettemin zijn er altijd subjectieve elementen, zoals de verwachtingen van de proefpersonen (placebo effect) of van de onderzoeker. Dit kan vooral het geval zijn als het onderzoek uitgevoerd is aan een instituut van de Transcendente Meditatie organisatie zelf, zelfs al is dat in slechts 10% van alle onderzoeken het geval. De kwaliteit van het onderzoek speelt dus een extra rol in het garanderen van de objectiviteit, voor zover deze nog niet gegarandeerd zijn door de 3 eerdere factoren (onafhankelijke replicatie, lage p waarde en publicatie).

Vele studies van TM zijn van de hoogste kwaliteit, zogenaamde Single Blind Randomnized Controlled Trials, of RCT’s, studies met willekeurig geselecteerde controlegroepen, waar de onderzoeker zelf niet weet wij bij welke groep hoort. Maar een meer gedetailleerde analyse van al het onderzoek toont dat zelfs studies die niet aan deze hoge kwaliteitsnormen voldoen, een heel betrouwbaar beeld kunnen geven, zelfs als ze uitgevoerd zijn aan een insituut van de Transcendente Meditatie organisatie zelf. Hier zijn een aantal zeer bemoedigende trends die men in grotere analyses van TM onderzoek heeft ontdekt, waaruit blijkt dat er van geen bevooroordeling van onderzoekers of placebo effect sprake kon zijn.

1. Studies van een hogere kwaliteit hebben een beter resultaat. Als er bevooroordeling van de onderzoekers zou zijn, zou het omgekeerde voorvallen.

2. Onderzoekers met een neutrale of negatieve houding tegenover TM hadden een beter resultaat dan onderzoekers die gelinkt zijn aan de TM-beweging.

3. Diegenen met lage verwachtingen over de TM techniek voor ze het leerden hadden hetzelfde resultaat als diegenen met hoge verwachtingen. (geen placebo)

4. Het effect werd groter naargelang men de techniek langer beoefende.

5. Het effect is groter bij regelmatige TM beoefenaars dan bij onregelmatige beoefenaars.

Onderzoek in samenwerking met het National Institute of Health in de V.S.

Het Amerikaanse National Institute of Healt, bekend om zijn hoge onderzoeks-standaarden, heeft meer dan 24 miljoen USD toegekend om TM onderzoek te ondersteunen.

Het Amerikaanse National Institute of Health (NIH) is één van de grootste en meest prestigieuze onderzoeks instellingen van de regering voor gezondheid in de wereld. Zij staan bekend om hun enorm hoge standaarden voor onderzoek. Zij stellen fondsen ter beschikking om onderzoek te ondersteunen als de onderzoekers een hoge standaard kunnen aantonen en als de onderzochte methode de moeite waard kan zijn voor de volksgezondheid. Vele organisaties vragen fondsen aan bij deze instelling, slechts zeer weinige krijgen ze toegekend.

Dit maakt het al te meer indrukwekkend dat de NIH over de laatste 20 jaar meer dan 24 miljoen dollar heeft toegekend om TM onderzoek te ondersteunen. Sommige van de meest indrukwekkende onderzoeken in de laatste 10 jaar, zoals de onderzoeken naar hartklachten, hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes en veroudering, zijn gebeurd in samenwerking met het NIH.

Zijn er ook studies die geen resultaat gevonden hebben?

Ja, gedurende de laatste 40 jaar onderzoek zijn er een aantal studies verschenen die geen resultaat konden vinden bij Transcendente Meditatie beoefenaars, maar in tegenstelling tot de studies die wel resultaat toonden waren deze studies van twijfelachtige kwaliteit, met twijfelachtige bedoelingen (bijvoorbeeld omdat de onderzoekers gelinkt waren aan de farmaceutische industrie) en konden ze niet onafhankelijk bevestigd worden.

Het heeft dus niet veel zin om hier veel aandacht aan te besteden. Bronnen die dit wel zouden doen zijn wellicht zelf niet op de hoogte van alle feiten.

Er zijn zoveel meditatie technieken op de markt die dramatische verbeteringen beloven, hoe is TM verschillend?

Transcendente Meditatie wordt al 40 jaar onderwezen in België, en gedurende deze 40 jaar hebben we tientallen andere meditatie technieken zien komen en gaan. Iedereen beweert dat ze dezelfde positieve effecten kunnen creëren als TM, maar dan veel goedkoper. Vele leraren van andere technieken gebruiken zelfs onderzoek van TM om hun eigen meditatie techniek te promoten, Maar keer op keer blijkt het toch allemaal lang niet zo goed te werken als beloofd, en verdwijnen de technieken na een paar jaar weer van de markt.

Het spijtige gevolg hiervan is dat mensen concluderen dat het aan hun ligt, dat ze “gewoon niet goed zijn in meditatie”. Dit is volkomen onzin. Iedereen die kan denken kan ook op een minder actief niveau denken, en uiteindelijk alle gedachten transcenderen, op voorwaarde dat men de juiste techniek gebruikt zodat het natuurlijk en moeiteloos gebeurd.

De hele boodschap van Maharishi was net dat echte meditatie juist het omgekeerde was van wat men vandaag onder “meditatie” verstaat, geen controle van de geest, wat veel gedisciplineerde oefening vraagt, maar een volledig natuurlijk en moeiteloos proces.

Als men dit proces perfect juist kan in gang zetten is meditatie zeer aangenaam om te doen en bijzonder effectief, maar dit vereist een strikte persoonlijke begeleiding om de techniek aan te leren. Iedereen is anders en moet op een andere manier begeleid worden door een getrainde TM leraar.

Iedereen kan vandaag een aantal pagina’s op het internet lezen en zichzelf “meditatieleraar” noemen, maar om mensen aan te leren hoe ze de echte ervaring van transcenderen kunnen opwekken vraagt veel meer opleiding. Een TM leraar is bijna 5 maand voltijds in opleiding voor hij het certificaat krijgt om TM te mogen onderwijzen. Daarna is hij in staat om iedereen naar deze ervaring te leiden, en het is de ervaring van transcenderen, en alleen de ervaring van transcenderen, die de effecten creëert die zo spectaculair zijn aan TM.

Er is zeer veel objectief vergelijkend onderzoek gedaan tussen Transcendente Meditatie en alle andere meditatie technieken die er beschikbaar zijn, en de conclusie was steeds overduidelijk: er is zelfs geen vergelijking.

Stoppen mensen soms met de beoefening van TM nadat ze het geleerd hebben?

Als u een beetje rondgekeken heeft op deze site, en een beter idee gekregen heeft over het aangenaam natuurlijk proces van de techniek en de vele voordelen van deze techniek op alle gebieden van het leven, kunt u zich wellicht moeilijk voorstellen dat mensen zouden stoppen met de beoefening ervan. Van alle meditatietechnieken die ooit onderzocht zijn heeft Transcendente Meditatie dan ook het laagste percentage van mensen die stoppen met de beoefening ervan.

Van alle meditatietechnieken die ooit onderzocht zijn heeft TM veruit het laagste percentage van beoefenaars die stoppen.

Maar toch gebeurt het af en toe dat mensen stoppen, en hier zijn drie hoofdredenen voor. Eén reden hiervoor is dat de techniek niet de gewenste resultaten geeft, maar twee andere redenen zijn, ironisch genoeg, dat de techniek wel de gewenste resultaten geeft, dat men opeens zo veel van het leven gaat genieten dat men geen tijd meer kan vrijmaken om terug naar de bron van het nieuwe succes te gaan. Voor beide oorzaken is een goede opvolging en een groeiend intellectueel begrip van de invloed van de TM techniek op alle gebieden van het leven erg belangrijk.

1. De techniek is niet aangenaam om te beoefenen en geeft niet de gewenste resultaten.

Dit heeft allebei dezelfde oorzaak, dat het natuurlijke proces van de meditatie verloren is gegaan. Op één of andere manier is men zich gaan concentreren of is men moeite gaan doen en dan is het proces niet langer Transcendente Meditatie. Dit kan gebeuren en kan ook gemakkelijk rechtgezet worden. Een Transcendente Meditatie leraar is opgeleid om dit recht te zetten. Als iemand de TM techniek leert heeft hij het recht om ten alle tijde, zelfs levenslang, aan zijn TM leraar te vragen om zijn beoefening te verifiëren en indien nodig bij te sturen. De vergissing van de TM beoefenaar in dit geval is niet dat hij iets verkeerd doet, dit kan iedereen overkomen. De vergissing is niet gebruik maken van de mogelijkheden om het terug recht te zetten.

2.  Het doel is bereikt.

Veel mensen beginnen met de beoefening van Transcendente Meditatie met een bepaald doel voor ogen, bijvoorbeeld om van een depressie af te geraken. Na een tijdje merken ze dat de depressie weg is en het doel bereikt is. Daarmee valt voor hun ook de belangrijkste drijfveer om met de beoefening verder te gaan weg.

3. Ze hebben zoveel energie dat ze geen tijd meer hebben om te mediteren.

Als mensen met Transcendente Meditatie beginnen krijgen ze veel meer energie, en willen ze volledig van het leven gaan genieten, of meer hooi op hun vork nemen op het werk, zodat er minder tijd overblijft om te mediteren.

De vergissing in beide gevallen is hier dat men vergeten is dat het nieuwe succes eigenlijk alleen maar een neveneffect is van een meer holistische verandering, en dat, hoe goed het leven opeens ook mag zijn, dit wellicht nog maar een kleine stap is in vergelijking met wat er echt mogelijk is. Tenzij men zich echt 24/7 perfect gelukkig voelt, perfect gezond is, altijd zichzelf is, nooit geen problemen meer tegenkomt waar men geen oplossing voor kan vinden, is er nog een betere ervaring mogelijk. Men kan het zelfs zo zeggen: tenzij men een pefecte éénheid voelt met alles en iedereen rondom zich, is er nog een mooiere en betere ervaring mogelijk.

Een andere reden is dat de ervaring van Transcenderen, zeker in het begin van de beoefening, niet altijd duidelijk subjectief ervaren wordt, en dus kan het gebeuren dat de link tussen de TM beoefening en het nieuwe succes in het leven niet altijd gelegd wordt.

Om deze twee redenen is ook weer de opvolging met de TM leraar uiterst belangrijk, zodat er een groter intellectueel begrip groeit van wat er juist gebeurt, ervaringen kunnen uitgewisseld worden met andere TM beoefenaars, en men er aan herinnerd wordt dat er steeds meer mogelijk is.

Dit is waarom de cursus om de TM techniek te leren fel uitgebreid is met grondige opvolging, en waarom de kostprijs ook hoger ligt tegenover vroeger. Er was een tijd dat Maharishi de techniek gratis aanleerde aan iedereen die het wilde leren, maar uiteindelijk bleek dat de resultaten veel beter waren met een meer uitgebreide opvolging.

De cursist hoeft zich ook niet beschaamd te voelen om regelmatig aan zijn leraar te vragen om zijn beoefening te verifiëren want hij heeft ervoor betaald. Hoeveel de cursist van de opvolging gebruik wil maken hangt volledig van de cursist zelf af, maar we moeten het kunnen aanbieden aan iedereen die het nodig heeft. Omdat we de drempel voor extra opvolging zo laag mogelijk willen houden is  dan ook beslist om de eventuele kost voor opvolging in de cursus bijdrage te berekenen, zodat we later niets extra moeten aanrekenen.

Most popular

No posts found.