Transcendental Meditation

Slovenia: Learn Transcendental Meditation (TM)

Transcendental Meditation Teachers and TM Centers in Slovenia

National website: click here
Tel. 051-303 939, 041-675 783, 01-7800045
E-mail: info@atma.si

TM Teachers

In Slovenia, Transcendental Meditation courses are led by Dr. Andrej Rus, and Darja Kogej. Both are official, certified TM teachers.

Dr. Andrej Rus

Andrej Rus learned the Transcendental Meditation technique in 1984 in Ljubljana. In the early 1990s, he went to the Maharishi European Research University (MERU) in Switzerland and to Maharishi Vedic University in the Netherlands. As the only Slovenian ever, Dr. Rus had the unique opportunity to personally study with Maharishi Mahesh Yogi, who brought Transcendental Meditation to the West. Dr. Rus lived abroad and immersed the knowledge associated with Transcendental Meditation for over 12 years.

Darja Kogej, M.Sc.

Darja Kogej learned the Transcendental Meditation technique in 1984 in Ljubljana. Together with Andrej Rus, she went to the Maharishi European Research University in Switzerland and then to Maharishi Vedic University in the Netherlands. She lived abroad and studied the knowledge of TM for over 10 years.

STRUKTURA TEČAJA

 

Tečaj Transcendentalne meditacije je sestavljen iz teoretičnega pripravljalnega in nato še praktičnega dela.

V teoretičnem delu izveste več o sami metodi. V praktičnem delu pa se naučite meditirati.

 

TEORETIČNI PRIPRAVLJALNI DEL

Kot predpripravo na tečaj, vsak prijavljeni tečajnik prejme po e-pošti 18 zelo zanimivih pripravljalnih materialov – vsak dan po enega. V njih so na zelo zanimiv način razložene pomembne stvari glede notranjega miru, osebnostnega razvoja, raznih vrst meditacij ter TM.

Občasno je TM predstavljena tudi v brezplačnem predstavitvenem predavanju. V tem primeru je datum predavanja objavljen na spletni strani spodaj. Za udeležbo na brezplačnem predavanju je potrebna prijava, saj je število udeležencev na brezplačnem predavanju omejeno. Predavanje poteka v predavalnici naših poslovnih prostorov na Parmovi 53, Ljubljana.

PRAKTIČNI DEL – UČENJE MEDITACIJE

PRIPRAVLJANO PREDAVANJE IN OSEBNI RAZGOVOR (petek, od 18h -21h)

Za vse, ki se odločijo, da bi se tehniko Transcendentalne meditacije radi naučili in se udeležili praktičnega dela tečaja, v petek sledi predavanje ter praktični napotki za tečaj. Skupaj naredimo urnik za sobotno osebno učenje. Na koncu ima vsak kandidat osebni razgovor z svojim izbranim učiteljem tehnike Transcendentalne meditacije.

OSEBNO UČENJE TEHNIKE TM (sobota, dobro uro, enkrat čez dan)

Tehniko Transcendentalne meditacije se vedno naučimo individualno, nikoli v skupini ali iz knjige. Naučimo se je le individualno, v individualnem pouku z učiteljem TM.
Učitelj Transcendentalne meditacije se v soboto sestane z vsakim tečajnikom posebej za dobro uro. V individualnem pouku se tečajnik nauči meditirati.

DELAVNICE V SKUPINI (nedelja, ponedeljek, torek; vsak dan 2-3 ure zvečer)

V nedeljo, ponedeljek in torek sledijo tri delavnice (vsaka 2-3 ure, običajno ob 18. uri, oz. v dogovoru s skupino). Tečajniki na njih preverijo ter utrdijo izkušnje, hkrati pa dobijo nadaljnja praktična navodila v zvezi z vadbo Transcendentalne meditacije. V teh predavanjih dobite praktična znanja glede samostojne vadbe Transcendentalne meditacije, temeljito teoretično razumevanje mehanizmov Transcendentalne meditacije ter opis razvoja višjih stanj zavesti.

ZAKLJUČNA DELAVNICA PO 10-14 DNEH (2-3 ure zvečer)

Po 10-14 dneh sledi še ena delavnica, na kateri tečajniki razjasnijo dodatna vprašanja v zvezi z vadbo Transcendentalne meditacije, ki so se morebiti pojavila v teh dveh tednih samostojne vadbe. Prav tako izvejo več o nadaljevalnih tečajih in predavanjih, če bi kdaj kasneje želeli nadgrajevati svoje znanje.

UTRDITEV PRAVILNOSTI VADBE PO KONČANEM TEČAJU

Po končanem tečaju se lahko vsak mesec brezplačno udeležite skupinske delavnice. Te so namenjene meditaciji v skupini in razpravi o izkušnjah. Na njih utrdite pravilnost vadbe Transcendentalne meditacije. Prav tako lahko na njih dobite odgovore na vsa morebitna vprašanja, ki se vam porodijo, ko nekaj časa vadite Transcendentalno meditacijo.

Če imate kakršna koli vprašanja glede vadbe, tako po končanem tečaju nikoli niste sami, temveč imate vedno pri roki pomoč – in to brez kakršnih koli dodatnih doplačil! Po končanem tečaju torej vedno imate nekoga, na katerega se lahko obrnete s svojimi vprašanji glede vadbe Transcendentalne meditacije.

CENA IN PLAČILO

 

 

Tečajnina za tečaj Transcendentalne meditacije vključuje:

1. Individualni pouk, prilagojen vsakemu posamezniku
2. 6-dnevni tečaj (skupaj 20 ur, približno 3 šolske ure dnevno)
3. Po potrebi individualna oskrba med tečajem tudi izven regularnega časa tečaja
4. Neomejena brezplačna osebna svetovanja o TM po končanem tečaju
5. Brezplačne mesečne obnovitvene delavnice
6. Po končanem tečaju se lahko kasneje vedno kadarkoli želite brezplačno ponovno udeležite tečaja Transcendentalne meditacije in na ta način obnovite svoje znanje

 

CENA TEČAJA

Če upoštevate, da je tarifa terapevtske ali svetovalne ure tipično okoli 50 EUR, bi morala biti tržna cena zgornjega paketa okoli 800 EUR (inidivdualiziran tečaj, neomejena brezplačna osebna svetovanja, brezplačne vsako-mesečne delavnice in možnost brezplačne osvežitve znanja na vseh nadaljnjih tečajih).

A vendar je cena tečaja bistveno nižja, zato da bi bila Transcendentalna meditacija dostopna čim več ljudem. Ker gre za mednarodni licenčni tečaj, mednarodna organizacija za Transcendentalno meditacijo (s sedežem na Nizozemskem) določa ceno tečaja za vsako državo posebej. V Sloveniji je cena le 400 EUR.

Če ste študent, upokojenec ali oseba z zelo nizkimi dohodki, nas lahko kontaktirate za popust.

V primeru, da se tečaja hkrati udeležita mož in žena, je cena za 600 EUR za oba skupaj, saj je zelo priporočljivo, da oba zakonska partnerja meditirata.

Tečajnino lahko plačate tudi preko podjetja. Račun bo izstavljen za “Izobraževalni tečaj tehnike TM”.

Tečajnino lahko plačate tudi na obroke.

Ker je učenje Transcendentalne meditacije individualizirano, je velikost skupine omejena na približno 8 tečajnikov na enega učitelja TM. Zaradi majhne skupine, se zato učitelj TM vsakemu tečajniku lahko zares maksimalno posveti!

PLAČILO TEČAJA

 

Tečajnino je potrebno vplačati najkasneje 3 dni pred pričetkom tečaja. Če zaradi kakršnega koli razloga potem na tečaj ne pridete, se v v roku nekaj dni vrne celotna vplačana kotizacija.

 

O CENI

 

Cena tečaja Transcendentalne meditacije je sicer primerljiva s cenami drugih priznanih in preverjenih metod osebnostnega razvoja. Razlika je le v tem, da tečaj Transcendentalne meditacije v koncentrirani obliki traja 6 dni, čemur sledijo vsak mesec brezplačne obnovitvene delavnice.

Pri drugih metodah pa so srečanja običajno le enkrat tedensko ali enkrat mesečno. Vendar boste pri teh drugih metodah hitro za tedenska srečanja in svetovanja presegli znesek 400 EUR. Že samo npr. pregled na bioresonanci vas bo stal 100 EUR, ena sama ura psihoterapije, masaže ali alternativnega zdravljenja pa vsaj 50 EUR.

Pri tečaju Transcendentalne meditacije pa postanete sam svoj mojster in vam ni treba vsak teden hoditi na terapije, masaže itd. Zato se vam pri Transcendentalni meditaciji ne more zgoditi, da bi meseceali celo leta hodili na terapije, sestanke, delavnice ali vodene meditacije, ter le nemočno opazovali, kako vam z vsakim obiskom narašča skupni strošek. Pri Transcendentalni meditaciji že na samem začetku poznate celotni strošek in čas.

Poleg tega imate po končanem tečaju brezplačna vsa nadaljna osebna svetovanja v zvezi s Transcendentalno meditacijo ali osebnostnim razvojem. To pomeni, da imate vedno brezplačno na voljo nekoga, s katerim se lahko posvetujete in pogovorite glede vaše vadbe Transcendentalne meditacije ali osebnostne rasti. Prav tako lahko vedno ponovno brezplačno kadarkoli želite osvežite svoje znanje na tečajih Transcendentalne meditacije. Če upoštevate, da je tarifa terapevtske ali svetovalne ure nekje okoli 50 EUR, je 400 EUR za neomejeno svetovanje po 3 tedenskem individualiziranem tečaju v majhni skupini izjemno ugodna cena.

USPEH ZAGOTOVLJEN!

 

 

Tehnika Transcendentalne meditacije je tako obširno in temeljito raziskana, da različne zdravstvene zavarovalnice na Zahodu nudijo praktikantom Transcendentalne meditacije popust pri zavarovalnih premijah, v Švici in Veliki Britaniji pa zdravstveno zavarovanje lahko plača učenje Transcendentalne meditacije.

Zaradi svoje izjemne učinkovitosti in preverjenosti je bila tehnika Transcendentalne meditacije vpeljana v številna podjetja (npr. Mitshubishi, Daimler-Chrysler, General Motors, Volvo, IBM, Toyota, Sony…), šole in ustanove po vsem svetu. V ZDA je država za raziskavo učinkov Transcendentalne meditacije na zdravje vložila že preko 20 milijonov dolarjev, na Japonskem pa jo vlada uradno priporoča podjetjem za izboljšanje zdravja in počutja zaposlenih.

Tehnika Transcendentalne meditacije zato pomeni vlaganje časa in denarja v program, ki je povsod po svetu v zadnjih 50 letih že pokazal svojo izjemno učinkovitost, ne pa vlaganje v nekaj novega, neznanega ali nepreverjenega. Izkušnje potrjujejo, da se čas in denar, vložena v učenje in vadbo tehnike TM zelo hitro ter mnogokratno povrneta, zato je TM najboljša investicija vašega časa in denarja.

PREDNOSTI

 

 

Kadarkoli se odločamo za nekaj novega, želimo najprej dobro spoznati lastnosti in prednosti izdelka. Ko se odločamo med različnimi metodami samo-razvoja, je zato dobro vedeti, po čem se tehnika Transcendentalne meditacije odlikuje in razlikuje od ostalih metod.

Transcendentalna meditacija je:

 

EDINSTVENA

Ljudje običajno mislijo, da so vse vrste meditacij bolj ali manj enake. V resnici pa beseda “meditacija” označuje številne izjemno raznolike metode. Transcendentalna meditacija je enkratna in se v svojih načelih ter izvajanju bistveno razlikuje od ostalih vrst meditacij ter tehnik samorazvoja. Ne vsebuje nikakršne koncentracije, kontrole uma ali vizualizacije, zato je lahka za učenje in vadbo: je naravna, nenaporna, osvežujoča in prijetna. Prav tako za vadbo Transcendentalne meditacije ne potrebujemo kakršnegakoli posebnega telesnega položaja, prostora ali okoliščin, zato jo zlahka vadimo kjerkoli, kjer lahko udobno sedimo.

JE LAHKA ZA UČENJE IN VADBO

Transcendentalne meditacije se vsakdo zlahka nauči. V zadnjih 60 letih se je Transcendentalne meditacije po vsem svetu naučilo že okoli 6 milijonov ljudi vseh starosti in življenjskih prepričanj, v Sloveniji okoli 5.000. V nasprotju z drugimi metodami niso potrebni meseci ali celo leta, da bi jo človek obvladal in imel rezultate. Prav tako ni potrebno spremeniti življenjskih navad, da bi se tehnike naučil in jo vadili.

JE ČASOVNO UČINKOVITA

Da bi se naučili Transcendentalno meditacijo in začeli izboljševati vsa področja svojega življenja, ni potrebno nekaj mesecev ali let hoditi na tečaj (oziroma delavnice, seminar, izobraževanje, terapije, svetovanja….) Tehnike Transcendentalne meditacije se naučimo na tečaju sestavljenem iz 6 srečanj (v 3 tednih), vsakič po približno dve uri. Poleg prihranka pri času (in tudi denarju) nam Transcendentalna meditacija zelo hitro da popolno samostojnost in neodvisnost.

JE STARODAVNA

Transcendentalna meditacija ni nova iznajdba, temveč prihaja iz starodavne Vedske tradicije znanja. V sedanji generaciji je Mahariši Maheš Jogi predstavnik dolge in starodavne tradicije učiteljev, ki so Transcendentalno meditacijo skozi stoletja ohranjali živo kot del starodavnega Vedskega znanja.
Zadnja desetletja znanstvenih odkritij so pokazala, da lahko na začetku obetavna iznajdba v daljšem časovnem obdobju pokaže svoje škodljive učinke (atomska energija, plastika, nekateri kemični in farmakološki pripravki…). Zato je katerakoli starodavna metoda, ki se je ohranila skozi dolgo časovno obdobje in je s tem prestala test časa, zagotovo varnejša in primernejša za uporabo kot pa nova nepreverjena znanja.

JE ZNANSTVENO PREVERJENA

O Transcendentalni meditaciji je bilo opravljenih več znanstvenih raziskav kot o katerikoli drugi tehniki samorazvoja. Od leta 1969 je bilo na 214 univerzah, institutih ter raziskovalnih ustanovah po vsem svetu opravljenih okoli 600 znanstvenih raziskav o učinkih tehnike Transcendentalne meditacije, od tega več kot 350 v recenziranih znanstvenih revijah. S tako temeljito in obširno raziskanostjo se ne more pohvaliti prav nobena druga metoda, program ali tehnika.

JE UČINKOVITEJŠA OD OSTALIH METOD

Odmevna raziskava je z uporabo sofisticirane statistične tehnike imenovane “meta-analiza”, primerjala izsledke 597 znanstvenih raziskav, ki so bile kdajkoli opravljene o različnih vrstah meditacij, metodah sproščanja ipd. Vse te raziskave so vključevale vsega skupaj približno 20.000 poskusnih oseb.
Meta-analiza vseh raziskav je ugotovila, da je Transcendentalna meditacija bistveno učinkovitejša od ostalih vrst meditacij, metod in tehnik sproščanja na naslednjih področjih:
1. razvoj samo-aktualizacije
2. zmanjšanje osebnostne anksioznosti
3. ustvarjanje globoke fiziološke relaksacije
4. znižanje previsokega krvnega tlaka
5. zmanjšanje uporabe alkohola, cigaret in drog

VSESTRANSKO RAZVIJA OSEBNOST, ZDRAVJE TER UMSKE SPOSOBNOSTI

V primerjavi z ostalimi programi, ki prav tako težijo k razvoju osebnosti, samozavesti, ustvarjalnosti, inovativnosti, organiziranosti, boljših delovnih navad, izboljšanju zdravja, itd. je program Transcendentalne meditacije edinstven. S tehniko Transcendentalne meditacije namreč hkrati razvijamo zelo različna področja življenja in nam zato ni potrebno uvajati deset različnih programov za deset različnih izboljšav. To pomeni ogromen prihranek pri našem času, energiji in denarju.

JE PRIZNANA V USTANOVAH

Številne znanstvene raziskave, opravljene na kar 214 različnih univerzah, institutih in raziskovalnih ustanovah po vsem svetu, kaže na izjemno priznanost Transcendentalne meditacije. V zadnjih 30 letih je bil program Transcendentalne meditacije vpeljan v številne institucije po vsem svetu: v šole, bolnice, policijo, vojsko, letalstvo, v velika in mala podjetja, multinacionalne korporacije, zapore… Nekatere zdravstvene zavarovalnice nudijo 30% popust pri zavarovalnih premijah tistim, ki vadijo Transcendentalno meditacijo, v Veliki Britaniji pa se lahko Transcendentalno meditacijo naučite na zdravniški recept. Učenje tehnike Transcendentalne meditacije pomeni vlaganje časa in sredstev v metodo, ki je na vseh koncih sveta v zadnjih 40 letih že pokazala svojo izjemno učinkovitost, ne pa vlaganje v nekaj novega, nepreizkušenega, neznanega ali eksperimentalnega.

NE ZAHTEVA SPREMEMBE ŽIVLJENJA ALI PREPRIČANJ

Transcendentalna meditacija nima zveze z hinduizmom in ne vključuje nikakršnega religioznega čaščenja, filozofije, verovanja ali spremembe v načinu življenja.
Transcendentalna meditacija je tehnika, ne pa način življenja. S tem, ko se naučite Transcendentalno meditacijo, ne postanete član kakršne koli organizacije, skupine ali religije. Transcendentalna meditacija izvira iz starodavne Vedske tradicije znanja, kjer je bila meditacija praktično sredstvo za poln razvoj človekovih mentalnih, telesnih in čustvenih sposobnosti.

Most popular

No posts found.